Kuusamon retket

Kuusamon retket: Karhunkierros ja päivävaellukset 

Joensuun Latu 70 vuotta -juhlavaellus suuntautuu Kuusamoon. Valittavissa on joko pitkä vaellus tai päivävaellusten kokonaisuus. Molemmat ryhmät matkustavat samalla linja-autolla, joten meno- ja paluuaikataulut on suunniteltu molempien ryhmien ohjelmat huomioiden. Bussiin voi nousta myös matkareitin varrelta ilman suurempia koukkauksia. Näistä on sovittava ennakkoon retken vetäjän kanssa.

Lähtö maanantaina 7.6. klo 6.00 Joensuusta. Omakustanteiset lounas ja kahvitauot matkaan rytmittäen. 

Paluu Joensuuhun perjantaina 11.6. illalla. Kuusamosta lähdetään sitten, kun Karhunkierroksen vaeltajat saapuvat Rukalle aamupäivän aikana. Paluumatkaa tauotetaan myöhemmin ilmoitettavalla tavalla. 

Ryhmä 1

Ryhmä patikoi Tuula Turusen ja Arja Mannisen vetämänä 70 kilometrin taipaleen Karhunkierrosta Karhunkierros – Luontoon.fi

Reittisuunnitelma:

Maanantai Ristikangas / Oulangan kanjoni - Taivalköngäs (9 km)

Tiistai Taivalköngäs - Kulmakkapuro (18.2 km)

Keskiviikko Kulmakkapuro - Harrisuvanto (15.2 km)

Torstai Harrisuvanto - Suolampi (21.4 km)

Perjantai Suolampi- Ruka (5.3 km)

Yöpyminen teltoissa. Osallistujille tarkempi infotilaisuus, josta ilmoitetaan lähempänä retken ajankohtaa. Ryhmän koko on 15 vaeltajaa.

Ryhmä 2

Pekka Laakkosen vetämä joukko patikoi päiväretkiä, jotka suuntautuvat Riisitunturin kansallispuistoon, Pienelle karhunkierrokselle Kitkajoen upeisiin maisemiin sekä Valtavaara- Konttainen harjanteelle. Päiväreittien pituudet 11 - 15 km.

Näiden lisäksi tällä joukolla on myös mahdollisuus patikoida 6 kilometrin mittainen Kanjonin kurkkaus jo menopäivänä, kun pitkän vaelluksen porukka viedään Oulankajoen varteen Karhunkierroksen varteen lähtöpaikalleen. 

Majoittuminen on todennäköisesti hotellitasoinen, sen varustus ja palvelut selviävät myöhemmin ja niistä ilmoitetaan päiväretkille ilmoittautuneille.

Osallistujamäärä yhteensä 40 - 45 henkeä.

Ilmoittautuminen 28.3. mennessä:

Ryhmä 1: Tuula Turunen, thturunen@gmail.com, p. 050 3726242

Ryhmä 2: Pekka Laakkonen, pekka1.laakkonen@gmail.com p. 0500 192469

Ryhmän 2 Päiväretkien kuvaukset:

Pieni Karhunkierros https://www.luontoon.fi/oulanka/patikointireitit#pienikarhunkierros

Yksi Suomen suosituimmista päiväreiteistä, jonka pituus on noin 12 km. Lähtö ja paluu Juuman leirikeskuksesta, jonne bussi vie retkelle lähtijät ja noutaa retken jälkeen. Polkureitti on osin helppokulkuista maastoltaan, joiltakin osiltaan hankalampaa taivaltaa. Reitillä on isoja korkeuseroja ja paljon portaita. Joet ylitetään riippusiltoja pitkin. Vaatii vähintään keskinkertaisen liikkumiskyvyn. Rengasreitiltä voi toki palata takaisin, jos tarve vaatii.

https://www.luontoon.fi/oulanka/kartatjakulkuyhteydet

Vaikeustaso: Keskivaikea

Niille, jotka eivät Karhunkierroksen retkeen halua tai voi osallistua, järjestetään mahdollisuus käyntiin Kiutakönkäällä. Vaihtoehtoisesti voi myös kulkea alkupään Karhunkierroksen reitistä Myllykoskelle ja palata sieltä takaisin Juuman retkeilykeskukseen. Toki voi jäädä myös nauttimaan kylpylän palveluista tai omatoimisesti viettää päivän Kuusamon keskustassa, jonne on muutaman kilometrin matka.

Riisitunturi https://www.luontoon.fi/riisitunturi/reitit/

Riisitunturin kansallispuistossa pääsee aistimaan jo lappimaista tunturimaisemaa. Kohde on helppo ja soveltuu erinomaisesti myös aloitteleville retkeilijöille.

Matkaamme linja-autolla reittien lähtöpisteelle. Siitä suuntaamme ylös ja edelleen Riisin rietas -nimiselle rengasreitille, jonka pituus on n. 11 km. Matkan varrella voi ihailla tunturimaiseman lisäksi tälle kansallispuistolle ominaisia upeita rinnesoita. Reitin varrella on kaksi laavua. Pidempi taukopaikka sijaitsee Pikku Riisitunturin ja Ison Riisitunturin välisessä kurussa, jossa on autiotupa ja tulipaikkoja, joista yksi sijaitsee isossa katoksessa.

Ne, jotka eivät halua kiertää koko reittiä, voivat suunnata Pikku Riisitunturin laelta suoraan edellä kuvatulle taukopaikalle ja nauttia upeasta näköalasta Suomen suurimmaksi lähteeksi mainitulle Yli-Kitkalle ja sen takana näkyvästä Rukan vaaraketjusta.

https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/riisitunturifineng.pdf

Vaikeustaso: Helppo

Valtavaaran huiputus https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Esitteet/oulankafineng.pdf

Bussi vie ryhmän joko Rukakeskukseen tai tunturin pohjoispuolelle Vuosselin laskettelurinteiden ala-asemalle riippuen siitä, halutaanko pientä porrasjumppaa Rukatunturin ylityksessä.

Rengasreitti suuntautuu Valtavaaran huipulle, jossa on entinen palovartijan maja ja välittömästi sen läheisyydessä pieni kota. Halukkaat voivat jatkaa matkaa pohjoiseen ja kurkata, miltä Surmanoro näyttää ylhäältä päin.

Vaikeustaso: Helppo/keskivaikea

Hyväkuntoiset voidaan viedä aamulla Konttaiselle ja he voivat patikoida omatoimisesti Ison Karhunkierroksen reittiä Valtavaaralla ja sieltä edelleen Rukalle. Tämä reittivaihtoehto on alkupäästään erittäin vaativa. Polku on kulunut ja epätasainen. Reitin rinteet ovat jyrkkiä. Niihin on viritelty köysiä nousua helpottamaan.

Päiväretket suunnittelee ja järjestää Joensuun Ladun Pekka Laakkonen, jolta voit kysellä lisätietoja reiteistä sekä varustautumisohjeita: pekka1.laakkonen@gmail.com, p. 0500 192469.

Matkaohjelmaan on suunniteltu opastettuja päiväretkiä seuraaviin kohteisiin:

-          Pieni karhunkierros tai tälle vaihtoehtona Kiutaköngäs ja sen ympäristö

-          Riisitunturin kansallispuisto, muutamia reittivaihtoehtoja

-          Rukan Valtavaaran valloitus