SUOMEN LADUN kevätliittokokous 2014

Kevätpäivillä oli myös MUUMI -hahmot esillä.

Blogimainen RAPORTTI Risto Paanalan tekstein ja kuvin.


SUOMEN LADUN kevätpäivät ja -liittokokous pidettiin Salossa Sokos Hotel RIKALASSA 25.-27.4.2014. Tilaisuudet olivat järjestelyiltään mainiot ja tilat pääosiltaan hyviä. Mainittavaa on, että ohjelma sujui minuuttiaikataulun tarkkuudella, joka näinkin suurissa tapahtumissa on harvinaista. Kokoussali olisi saanut olla joko auditorio-muotoinen tai fläppitaulu korkeammalla, sillä takarivien pienimmät eivät nähneet heijastetuista teksteistä kuin pari ylintä riviä. Piti tyytyä "kuulopuheisiin". Ravitsemustarjoilu oli hyvin hoidettu. Ruoka oli terveellistä ja sitä oli riittävästi.

Perjantai 25.4. klo 17:30-20:00

Viestintäkoulutus tiedottajille

Allekirjoittaneelle ensimmäinen tilaisuus oli otsikoltaan "Yhdistyksen viestintä ja verkkoviestintä", joka painottui nykyajan hengen mukaan verkkoviestintään. Kouluttajana oli Viestintä-Piritan Piritta Seppälä. Etunimi oli enne, sillä niin pirteästi ja antoisasti Piritta esiintyi. Silmäni eivät lupsineet kertaakaan. Verkkoviestinnän runsaudesta kouluttaja ohjasi valitsemaan ne muodot, jotka voidaan pitää päivitettynä. Suositteluna oli sähköposti, verkkosivut, facebook monine mahdollisuuksineen ja blogisivut, joissa etenkin yhdistyksen johto voisi ilmaista mielipiteitään menneestä ja tulevaisuudesta. Blogit ovat lähinnä henkilökohtaisen näkemysten ilmaisukanavia, joissa tietysti voi olla myös yhdistysfaktaa. Johtokunnalle olisi kätevä sovellutus Googlen Drive ja sen Wordia vastaava Google docs tai Exceliä vastaava Google Sheets. Näissä voi samaa asiakirjaa muokata usea henkilö.

Allekirjoittanutta on Joensuun Ladussa askarruttanut päivitetyn tiedon jakaminen niille jäsenille, joilla ei ole sähköposti- eikä nettiyhteyksiä. He ovat vuosittain kahden paperitiedotteen varassa. Vinkit äkkäsin vieruskavereilta! Toimintasuunnitelman muutoksista pitäisi luoda infokäytäntö joko tekstiviestein. Tai: valokuva- ja varusteilloissa voisi olla "muuttuneen tiedon ilmoittamisen" osio, josta paperitiedotteissa myös ilmoitetaan.

Teijon retkeilyalueelle on saavuttu ja kuunnellaan jatko-ohjeita.
Polkua ylös. Toisena jonossa SL:n pj. Pekka Alanen.
Nuoruutta...
...patinoitua kokemusta
Aurinko laskee Matildajärven horisonttiin.
Valokuvia SL:n kevätpäiviltä
LISÄÄ KUVIA KUVAA KLIKKAAMALLA...

Lauantai 26.4.

klo 8:30-10:10 Alkumuodollisuudet:

-Kevätpäivien avaus - SL:n vara pj. Petri Kulha
-Salon kaupungin tervehdys - kaup.hall. pj. Annika Viitanen

klo 10:30-12:30 Kohti uutta strategiaa / Eki Karlsson

-Uusi strategia 2016-2023 on valmistumassa, - edelleen YHDESSÄ -teemalla. Voimassa oleva ja hyväksi havaittu strategia ei juuri muutu. Vahva paikallinen toiminta on edelleen johtolankana. Voimakasta koulutustoimintaa jatketaan ja aktiivinen edunvalvonta sekä olosuhdetyö pysyy vahvana. Sidosryhmäyhteistyö on monipuolista ja viestintä sekä markkinointi jatkuu vilkkaana, nykyajan hengessä pysyen. Hallintoa ja toimintaa sopeutetaan tarvittaessa niin, että toiminta on taloudellisesti kannattavaa.

klo 13:30-15:00 Liikunnasta lääkkeeksi - olisiko aika toimia / Matti Heikkilä:

-Luento oli niin vauhdikas ja koskettava, että omat muistiinpanot jäivät tekemättä. Matti Heikkilältä ja Sirpa Arvoselta on ilmestynyt kirja "Elämäni kunnossa" ja uusi kirja on tulossa. Erityisesti naarmuna takaraivoon jäi että nykyihmiset stressaantuvat - paitsi työn ja perheen parissa - myös kuntoillessaan. Kireä pipo ja "sukkahousut" kääntävät turboruuvia liiaksi! Jatkuvan suuren stressin vuoksi palauttava REM -uni jää monella pariin tuntiin eikä palautumista tapahdu tarpeeksi. Heikkilän tutkimuksiin perustuva räätälöity liikunta ja kuntoilu (terveysliikunta) pitäisi tunnustaa lääkkeeksi tasavertaisena pillereiden ja mikstuurien rinnalle.

klo 15:00-17:00 Aluepalaverit

-Aluepalaveria veti Anja Korhonen. Todettiin jäsenmääriä ja menneet valtakunnalliset sekä aluetapahtumat ja osallistumiset SL:n teemalla: YHDESSÄ.
HUOM! Maksamattomat jäsenet on johtokunnan erotettava, jolloin L&P lakkaa tulemasta!

-Latualueen tulevia tapahtumia on mm.: Kevätkoulutuspäivät 17.5. Juankoskella, aiheena SL:n strategia. Kyykkäturnaus Iisalmessa 7.9. Syyspäivät ja aluekokous Mäntyharjulla 25.-26.10. Haku päällä uudesta alueyhteyshenkilöstä!

-Jns Latu ehdottaa yhteistä hiihtoviikkoa 16/2015 Muonion alueelle, josta bussi jatkaisi Kilpisjärvelle.

-Esillä oli, milloin jäsenyhdistysten jäsenet voivat osallistua toisen yhdistyksen tapahtumiin ja miten niistä tiedotetaan. Yhtenä vaihtoehtona on, että yhdistys määrittelee jo toimintasuunnitelmassaan yhteistapahtumat ja tiedottaa niistä niin paperitiedotteessaan kuin myös nettisivuilla.

- Retkeilyreittien maksullista raivaamista ja merkintää tehdään toisen yhdityksen alueella etukäteen sopimalla. TIETYSTI MAKSAJA VALITSEE LOPPUJEN LOPUKSI TYÖNTEKIJÄNSÄ.

Valtakunnallisia tapahtumia v. 2014:

-SL:n syyspäivät ja -liittokokous 20.-23.11. Kiilopäällä sekä Kiilopään 50v juhlallisuudet.

-Kiilopää Summer Camp 31.7.-3.8.

-Anu lähettää liittohallituksen kokouksista koosteen yhdistysten pj:lle.

klo 18:30-21:30 Retki Teijon retkeilyalueelle (katso
                           viereisiä kuvia ja YouTube videoo) ja
                            MUUMIen retkeilykoulun aktiviteetteja:

Sunnuntai 27.4.

klo 9:00-12:30 Suomen Ladun kevätliittokokous

- Kokouksen avaus - Pj. Pekka Alanen .

-OKM -mitalistit sekä muut palkitsemiseT (katso SL:n Fb kuvat)

- Kokouksen pj:ksi valittiin Salon Samoojien pj. Kalevi Malmi ja sihteeriksi SL:n Johanna Yli-Opas. Lisäksi valittiin 2 pöytäkirjan tarkastajaa ja 4 ääntenlaskijaa.

- Muodollisuuksien jälkeen Eki Karlsson ja Mika Asikainen esittelivät jämäkästi oleelliset osat SL:n liittohallituksen vuosikertomuksen kauden 1.1.-31.12.2013 toiminnasta.

- Sokerina pohjalla. Elina Kokkonen esitteli selkeästi SL:n tuloslaskelman, taseen ja tilintarkastuskertomuksen kaudelta 1.1.-31.12.2013. Katso  Suomen Ladun tilinpäätös sivu 49, joka on mukavaa luettavaa.

- Tilinpäätös vahvistettiin ja tili- ja vastuuvapaus myönnettiin liittohallitukselle ja muille tilivelvollisille ilman soraääniä.

- SUOMEN LADUN jäsenmaksut vuodelle 2015 säilyvät ennallaan. Eki Karlsson piti yhdistysten jäsenmaksuja kauttaaltaan matalina ja rohkaisi niitä korottamaan. Jo Latu&Polku -lehti on nykyisiä jäsenmaksuja arvokkaampi. Joissakin korotetun jäsenmaksun yhdistyksissä jäsenmäärä on jopa lisääntynyt odotuksia enemmän.

- SUOMEN LADUN teema ja toiminnan pääsuunnat 2015:

"Vuonna 2015 jatketaan YHDESSÄ-teemaa. Viestinnässä korostetaan lisäksi kaikkia Suomen Ladun viittä painopistettä (Vahva paikallistason toiminta, Ulkoilun ja retkeilyn asiantuntijuus, Aktiivinen vaikuttaminen, Yhteisöllisyys, Tehokas organisaatio ja hallinto)."

-YHDESSÄ - teemaan sisältyy mm. VAPAAEHTOISTYÖ; EI TALKOOTYÖ kuten Joensuun Ladussa puhutaan. Ensin mainittu on laajempi käsite ja talkootyö projektikohtainen! Katso Joensuun Ladun netti-ilmoittautuminen vapaaehtoistyöhön!

Toimintasuunnitelma 2015 on valmisteltu paljon ja sisältää mm.:

-Onnistunutta HiihtoNiilo ohjelmaa jatketaan.
-Toteutetaan retkeilykoulutus -pilottihanke.
-Lasten ja nuorten retkeilykoulutus painottuu.
  MUUMI-hiihtokoulua vanhemmat lapset Angry birds -hiihtokouluun.
-Ketju kuntoon!
-Uusi ulkoilulaki tapeetilla.
-Kysely jäsennyydestä eroamisen syistä ja analyysi.
-SL:n nettiuudistus käynnissä (palvelee kaikkia liikkujia, ei vain jäseniä). VAIKUTA - LIIKU - OSALLISTU -osiot ohjenuorana.
-Maastopyöräilymahdollisuuksien kehittäminen.
-Frisbeegolf-, futisgolf-, geokätköily-, lumenveisto-, retkiluistelu -olosuhteita kehitetään.

-Kokouksen päätteeksi Kiilopään tuorehko toimitusjohtaja Seppo Uski mainosti ammattimaisen johtajan ottein Kiilopään palveluja ja tapahtumia. Kiilopään toiminta olikin v. 2013 kannattavaa! Seppo lupasi tehdä Ladun jäsenille uuden, kilpailun kestävän tarjouksen, jos joku SAARISELÄN ALUEELTA on löytänyt Kiilopäätä edullisemman, samansisältöisen palvelun.

- TALVISOTAHIIHTO 30.11.2014 Kiilopäällä 75-vuotistapahtumana (aika on viikon syysliittokokouksen jälkeen).

- KIILOPÄÄ 50v 

Liittokokous sujui niin supsikkaasti ja edellä aikataulusta, ettei hotellin keittiö pysynyt mukana. Päätöslounasta jouduttiin hieman odottamaan.

KIITOS JÄRJESTÄJILLE JA LATUSISKOILLE JA -VELJILLE ANTOISISTA PÄIVISTÄ!