Retki Tuusniemen Seinävuoren rotkolle 25.5.2019

Upea Seinävuoren rotkolaakso on jylhyydessään näkemisen ja kokemisen arvoinen luontonähtävyys Tuusniemellä. Tervetuloa mukaan!

Lähdemme bussilla klo 7.00 Joensuun matkailupysäkiltä Taidemuseon edestä (Kirkkokatu 23). Matkalla lyhyt kahvi- ja kauppapysähdys Tuusniemellä tarvittaessa.

Rotkon kiertolenkki on pituudeltaan n. 2,5 km. Lenkin pohjoispäästä on mahdollisuus poiketa myös rotkon pohjalle. Se kannattaa kokea, mikäli lumitilanne laskeutumisen sallii. Rotkon kierto alkaa ja päättyy laavulle, jossa keitellään nokipannukahvit. Retkeilykohteessa on hyvä varustelutaso: kookas laavu, näköalatasanne, laituri, opastustaulut, puuliiteri sekä käymälä. Näköalatasanne, laavu ja laituri ovat esteettömiä.

Kahvittelun jälkeen halukkaat voivat patikoida n. 6 km metsätaipaleen kohti Kaavia Mäkimajalle, josta bussi poimii heidät kyytiin. Kilometrien nielijöille on mahdollisuus jatkaa siitä vielä patikoiden Ahvenjärven laavulle ja Silmäsuon näköalatasanteelle, joka on juuri avattu lintujen tarkkailukohde. Sieltä bussikuljetus Kaavinkoskelle savusaunan maukkaisiin löylyihin. Tästä matkaa kertyy noin 16 km.

Paluu Joensuuhun tapahtuu todennäköisesti reittiä Kaavi - Polvijärvi - Joensuu.

Retken hinta, 15 euroa, sisältää nokipannukahvit ja savusaunan.

Säänmukainen varustus ja hieman vaihtovaatetta reppuun, saunomisvarustus ja uima-asu. Tärkeää on ottaa mukaan tukevat, muhkuraiseen maastoon soveltuvat jalkineet. Kävelysauvat auttavat liikkumista.

Sitova ilmoittautuminen 13.5. mennessä: Pekka Laakkonen, pekka1.laakkonen@gmail.com, p. 0500 192 469

Ilmoittautuneille lähetetään tarkemmat retki- ja varustusohjeet.

https://www.tuusniemi.fi/seinavuoren-rotkolaakso

Retki Tuusniemelle Seinävuoren rotkolle ja Silmäsuolle lauantaina 25.5.2019

Parikymmentä kohteesta kiinnostunutta retkeilijää kokoontui varhain aamulla Joensuun Urheilutalon parkkipaikalle, josta Jorma Pitkäsen varaama ja kuljettama bussi noukki meidät kyytiin. Aiemmin keväällä suoritetun maastontiedustelun jälkeen päädyttiin patikoimaan reitti toisinpäin alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen. Eli lähtö tapahtui Silmäsuon ja Ahvenlammen laavun päästä ja reitin päätepisteenä on rotkolaakso.

Silmäsuolla tutustuttiin 18.5.2019 avattuun lyhyeen suon kiertävään reittiin ja lintujen tarkkailupaikkoihin, jonka jälkeen pidettiin lyhyt tauko läheisellä Ahvenlammen laavulla. Paikkana suo on hellyttävän idyllinen ja ainakin vesilinnut olivat sen löytäneet. Sitten matka jatkui reitin haasteellisimmalle osuudelle, jolla oli pituutta noin 5 kilometriä. Onneksi polku oli jo ennättänyt kuivahtaa, joten siinä oli melko helppoa taivaltaa. Tämän osuuden lopussa oleva tylsä tieosuus siirryttiin bussilla Mäkimajalle, jossa pidettiin pieni pysähdys- ja lepotauko laavulla. Mäkimajalla oli myös kaivo, josta saimme juomatäydennystä. Tauon jälkeen joukko jakaantui kahteen osaan, jotkut matkasivat bussilla retken pääkohteeseen rotkolle ja osa patikoi lähes seitsemän kilometrin osuuden reipasta matkanopeutta varsinaista vaellusreittiä pitkin päätepisteeseen kiertäen rotkon pohjoispään reitin ennen saapumistaan hienolle ja hyvin hoidetulle tulipaikalle.

Monille reissun kohokohta oli tulistelu laavulla, eväiden napostelu ja nokipannukahvit. Hetkestä olikin helppoa nauttia katoksessa, kun pilvinen taivas alkoi tihuuttaa vettä. Mukava sitä oli tarkkailla läheisen lammen pinnasta.

Paluu Joensuuhun tapahtui noin kymmenen tuntia kestäneen reissun jälkeen turvallisesti.

Molemmat reitin päätekohteet, Silmäsuo ja rotkolaakso ovat hyvin hoidettuja ja helposti saavutettavissa vaikkapa ohikulkumatkalla tutustuttavaksi. Reitti on erinomaisesti merkitty ja opastettu, jonkin verran tieosuuksiakin sisältävä. Rotkolla sijaitseva näköalatasanne, laavu ja laituri ovat esteettömiä.

Reitin kulku selviää kartoista, jotka löytyvät osoitteesta: http://koillistuusniemi.blogspot.com/

Lämmin kiitos Eija Sollolle ja Jorma Pitkäselle, että sain teiltä apua paikallistuntemuksessa sekä reitin suunnittelussa, päivän valmistelussa ja avusta päivän aikana. Ja kiitos myös koko ryhmälle sopuisasti sujuneesta reissusta.

Pekka Laakkonen