Sydän- ja polkuretki Valamon luonnon rauhaan la 26.9.2020

Sydän- ja polkuretki patikoidaan tänä vuonna Valamon maisemissa. Lähtö kimppakyydeillä klo 8.30 Urheilutalon Siltakadun puoleiselta parkkipaikalta, paluu klo 15 mennessä.

Perillä pääsemme aluksi tutustumaan tunnin verran Valamon luostariin. Opas kertoo meille alueen kirkoista, ortodoksisuudesta, historiasta ja nykypäivästä. Opastuksen jälkeen suuntaamme luontoon patikkareitille. Kierrämme 4,5 km:n Matkamiehen ristin reitin, jonka maasto on suhteellisen helppokulkuista eikä sisällä suuria nousuja. Reitin alkupuoli kulkee metsää pitkin ja takaisin tulo mukailee Juurikkasalmen rantoja. Perimmäisestä kolkasta löytyy matkamiehen risti, josta on komeat näkymät kolmeen eri suuntaan Juojärvelle. Hieman puolivälin jälkeen seisahdumme nauttimaan nokipannukahvit laavulla.

Jaamme porukan kahteen ryhmään: reippaisiin ja leppoisiin. Leppoisien on mahdollisuus patikoida hieman lyhyempi reitti rauhallisemmalla vauhdilla laavulle ja takaisin rantaa pitkin, yht 4 km. Mukaan omat, reilut reppueväät ja säänmukainen varustus!

Ilmoittaudu 21.9. mennessä Turusen Riikalle: riikkaturunen17@gmail.com tai p. 044 2351981. Kerro nimesi ja puhelinnumerosi ilmoittautumisen yhteydessä sekä onko sinun autossasi tilaa kyydin tarvitsijoille. Retki on kaikille avoin. Ilmoitathan myös mahdollisesta peruutuksesta!

Hinta 10 €/aikuiset ja 5 €/alle 15 v. sisältäen opastukset luostarissa ja patikkapolulla sekä nokipannukahvit. Lisäksi kyydit maksetaan kuskeille: kuski + 2 kyydissä = 16 €/hlö tai kuski + 3 kyydissä = 11 €/hlö tai kuski + 4 kyydissä = 8 €/hlö. Varaa sopiva raha käteisellä.

Lyhyesti Valamosta:

Valamon luostari Heinävedellä on yksi Suomen tunnetuimpia matkailukohteita: luostarissa käy vuosittain yli 160 000 vierailijaa ja se on Suomen merkittävin ortodoksisen kulttuurin keskus. Luostarissa on kolme kirkkoa ja kolme tsasounaa ja kulttuurikeskuksen tiloissa toimii Valamon konservointilaitos sekä luostarin kirjasto ja arkisto. Valamon luostari on Suomen suurin tilaviinien valmistaja: pääraaka-aine mustaherukka kerätään pääosin luostarin omista marjapensaista. Viinien lisäksi kotiinviemisiksi voi ostaa matkamuistomyymälästä muun muassa tuohuksia, ikoneita sekä erilaisia mausteita.

Useimmat vierailijat saapuvat Valamoon hiljentymään ja rauhoittumaan. Luostarilomalla on hyvät puitteet ulkoiluun. Vuodenajan mukaan lähiympäristöön voi lähteä muun muassa lenkkeilemään, hiihtämään, pyöräilemään tai patikoimaan. Kesäaikaan Valamon venelaiturilta pääsee myös risteilemään Heinäveden kanavareitille.

Ryhmäkuva v. 2016 Sydän- ja polkuretkeltä