Ensi lumen hiihtoviikko Kiilopäällä 2021

Ensilumen hiihtoviikko 27.11.-4.12.2021 Kiilopäällä


Lähes 40 matkaajaa pakkasi sukset, muut tavarat ja itsensä aikaisin lauantaiaamuna 27.11. bussiin määränpäänä Kiilopää ja Suomen Ladun hotelli Sodankylän ja Inarin rajalla. Kontiolahdesta ja Nurmeksestakin nousi kyytiin matkalaisia. Oli kirkas pakkaspäivä ja kauniit kuuramaisemat, kun päivänvalo sarasti. Pikkuhiljaa pakkaslukemat kasvoivat, -17, -20 tienoille pohjoista kohti edetessä.

Sunnuntaina oli ohjelmassa käynti Saariselän kaupassa sekä Kaunispään huipulla kahvilla. Iltapäivällä moni suuntasi jo laduille. Itse parin muun ekakertalaisen kanssa aioimme kävellä Kiilopään päälle tuntureita ihailemaan. Rinteellä puhaltava hyinen viima kuitenkin sai meidät kääntymään hyvissä ajoin pois. Illalla muutamat meistä lähtivät käymään ensimmäisen adventin palveluksessa Saariselän pienessä kirkossa. 

Ehtihän sentään monena päivänä hiihtääkin. Ladut olivat erinomaisessa kunnossa, uutta vitilunta oli satanut niin että suksi kulki pehmeästi. Ei jäisiä mäkiä eikä häikäisyä kuten usein kevättalvella! Oli mukava tutustua reitteihin ja mainioihin taukokahviloihin – Tievatupa, Muotkan maja, Laanila…

Osallistuin umpihankiretkeen rapsakkana pakkaspäivänä. Oppaat Esko ja Saana johdattelivat kiireettömästi vanhaa postireittiä, Ruijanpolkua myöten Pieranvaaralle ja takaisin hotellille. Kokemus oli ainutlaatuinen. Kaamosauringon kajastuksessa hiljainen tunturimaisema tuntui miltei pyhältä.

Koko retken huipensi mahtava revontulinäytös viimeisenä iltana! Yhdeksän aikoihin koko taivaan poikki oli levinnyt leveä valkoinen, melkein liikkumaton kaari pohjoisesta etelään. Se muuttui vähitellen vihreäksi, ja sitten alkoi leiskua ja hulmuta! Hotellin pihan valotkaan eivät juuri himmentäneet näkyä. Toki kiivettiin vähän ylemmäs ”parvelle” eli Kiilopään rinteelle näytöstä ihailemaan. 

Kiitos vielä järjestäjille, erityisesti Eilalle hyvästä suunnittelusta ja tiedonkulusta sekä kuljettaja Antille turvallisesta matkasta!

Heli Itkonen, ekakertalainen kaamosmatkaaja

Kuvat: Heli Itkonen ja Eila Partanen