Kevään 2022 hiihtoviikko Länsi-Lapissa - Särkijärvi

Joensuun Ladun kevään hiihtoviikko Särkijärven majoilla 9. - 16.4.2022

Särkijärven majoille oli ilmoittautunut 13 henkilöä. Jätettyämme ison osan hiihtoporukasta Ylläskaltioon saavuimme Särkijärvelle päivällisaikaan. Majoitumme 4-hengen rivitalohuoneistoihin, joissa oli tilava makuuhuone, reilun kokoinen parvi ja sauna. Saunan jälkeen oli mukava vilvoitella omalla terassilla ja tuuletella hiihtovarusteita. Tuloiltana oli päivällinen viineineen katettu huoneistoihin kokin sairastuttua. Kolmena päivänä meille oli varattu rantasauna, josta päästiin pulahtamaan avantoon. 

Särkijärven majat sijaitsee Särkijärven rannalla monipuolisten hiihtolatujen äärellä ja kohtuullisten hiihtomatkojen päässä Särkitunturille, Jeriselle, Keimiötunturille, Sammaltunturille ja Olokselle. Pihasta pääsi suoraan 250 km:n latuverkostolle.

Hiihtoviikolla aamiaisella ei ollut meidän lisäksemme muita, joten meillä oli hyvä tilaisuus myös suunnitella päivän hiihtoretkiä. Eija monivuotisena Särkijärven kävijänä tunsi hiihtoreitit ja kertoi hiihtäjille latuvaihtoehdoista. Respasta hankittujen karttojen ja hyvän opastuksen ansiosta hiihtäjät osasivat hiihtää pienissä porukoissa ilman oppaita. Hyvänä apuna päivän hiihtoreittien suunnittelussa oli InfoGis Muonio. Ensimmäisenä päivänä, sunnuntaina, suuntasimme opastetulle hiihtoretkelle kohti Olosta. Kun saavuimme evästauolle Olosvuoman laavulle, aurinko tuli esiin kuin tilauksesta. 

Maanantaiaamuna oli huono hiihtokeli märän lumisateen takia, joten suuntasimme bussilla Muonioon. Pääkohteena oli kahvittelu Swiss Cafe konditoriossa Muoniossa valmistettujen sveitsiläisten suklaaherkkujen äärellä. Iltapäivällä suuntasi kukin omille hiihtoretkilleen. 

Viikon aikana teimme erilaisia hiihtoretkiä eri kokoonpanoin, mm. kapusimme Mietaan nousua Sammaltunturille, josta näkymät palkitsivat hikisen nousun. Evästelimme uudessa Mustakeron kodassa. Sen jälkeen kiersimme Keimiötunturin pitkälti alamäkeä ja Jeriksen kautta jäälatuja pitkin Särkijärven majoille. 

Keskiviikkona aurinko porotti pilvettömältä taivaalta ja houkutteli hiihtämään jäällä. Kävimme tutustumassa Keimiöniemen vanhoihin kalamajoihin. 

Torstaina menimme bussilla Pallakselle, jossa tutuistumme Pallaksen luontokeskukseen. Suurin osa porukasta hiihti takaisin majapaikkaan. Oppaat huolehtivat, että kaikki pääsevät turvallisesti takaisin.

Perjantain kohteena oli Särkitunturi, jonne osa meni suksilla ja osa lumikengillä. Särkitunturilta oli huikeat näkymät Leville, Pallakselle, Olokselle ja Ylläkselle. Viikon aikana tehtiin muitakin hiihtoretkiä eri kokoonpanoin. Hiihtokilometrejä kertyi runsain mitoin kaikille.

Viikko vierähti leppoisasti monipuolisilla laduilla hyvässä seurassa. Majapaikka oli hyvällä paikalla laajan latuverkoston äärellä. Ruoka oli hyvää ja päivän hiihtoretken kruunasi aamiaispöydästä tehdyt maukkaat ja runsaat hiihtoeväät.

Teksti ja kuvat: Eila Partanen ja Eija Sollo