Patvinsuo - Ruunaa -kevätretki 26. - 29.5.22

Teljo – Ruunaa -retken reittisuunnitelma muuttui pikavauhdilla, kun viikkoa ennen lähtöpäivää tuli tieto, että reitille osuva Niittykosken silta Häähnijoella on talven aikana romahtanut eikä sitä ennätetä korjata ennen retkeämme. Suunnilleen samanpituinen, n. 65 km, ja maisemiltaan yhtä hieno reitti saatiin vaihtamalla lähtöpaikaksi Patvinsuon kansallispuiston opastuskeskus, joka on Karhunpolun toinen päätepiste.

Helatorstaiaamuna matkaan lähti 14 kulkijaa, sekä konkarivaeltajia että vähemmän kokeneita. Vetäjinä ja oppaina toimivat Tuula Turunen ja Pilvi Tapio. Huoltoauton mukanaolo helpotti huomattavasti matkantekoa, kun suurin osa tavaroista kuljetettiin valmiiksi leiripaikalle ja selässä kannettiin vain päivän eväät ja varavaatteet. Sääennusteet lupailivat kosteaa viikonvaihdetta, mutta niin vaan pilvet väistelivät kulkijoita, että sadetta saatiin vasta viimeisellä yöpymispaikalla, kun teltat oli jo pystytetty.

Reitillä nähtiin upeita harjumaisemia ja monenlaisia vesistöjä pienistä lammista ja puroista Ruunaanjärveen ja -koskiin. Sienten ystävät ihastelivat korvasienten paljoutta ja harmittelivat sitä, että ne piti jättää nyt keräämättä. Välillä pysähdyttiin tauolle kuuntelemaan Tuulan muistoja ja tarinointia alueen sotahistoriasta ja savottaperinteestä. Ja Karhunpolulla kun oltiin, niin tietysti nähtiin jälkiä myös karhuista. Lintujen kevätkonserteista sai nauttia melkein kellon ympäri; herkkäunisimmille olisi ehkä vähempikin riittänyt.

teksti: Merja Mustonen

kuvat: Pentti Leskinen, Merja Mustonen, Pilvi Tapio